2011-10-23

Gästblogg: Raskattavel, bra eller dåligt?? (del 2)

(fortsättning på föregående inlägg..)

Och varför är isåfall inte det bra nog då? Att köpa en medveten korsning?
Därför att precis som på hund har katter olika fysiska förutsättningar och temperament…
Om man korsar tex en doberman som är lite tuff och hård, med en låt säga Berner Sennen eller Bordercollie, båda snälla kloka men med vallhundens aningens veka och lättstressade psyke, riskerar man att få en vek hund men med vakt och försvarsinstinkt, vilket kan bli riktigt farligt. Istället för en ”snällare mer lättsam doberman” som säkert var syftet…

Samma händer naturligtvis på katt, vissa temperament blir bara sämre av att korsas, likaså kan olika hälsoproblem från de olika raserna då naturligtvis dubbleras i de små nya liven, så man riskerar på med sig tex PRA-ögonsjukdom från mamma somalikatt och HCM- hjärtsjukdom från pappa Main Coonkatt..
För man ska absolut inte göra sig illusioner om att de som väljer att pyssla med korningsavel har gjort nödvändiga tester själva på sina sk avelsdjur, de har förmodligen inte heller handlat sina katter från seriösa uppfödare. Ofta har de inte ens stamtavla på föräldrarna att visa upp. Om de gjorde alla tester som rasen behöver och vore insatt i aveln skulle de syssla med renrasig avel, garanterat.

Men om man inte har pengar då till en dyr ras katt, ska man förbli kattlös då?
Nejdå, visst kan man skaffa sig en huskatt. Jag tycker man ska besöka seriösa katthem, som säljer sina katter kastrerade, vaccinerade, chipmärkta och veterinärbesiktigade. Då gör man en insats för de djur som inget hem har och man får samtidigt åtminstone i viss mån lite hälsogaranti på att katten i alla fall är frisk när man får den. På katthem finns både kattungar och vuxna katter.

ALLA katter skall vara vaccinerade och chipmärkta samt veterinärbesiktigade vid flytt.
Man får räkna med att betala en tusenlapp eller lite till för en kattunge som fått detta, men det är det verkligen värt att veta att den har fått en gedigen och god start hos någon som i alla fall velat göra rätt med hälsobiten.
Tar man sig an en ”egen” liten hittekatt som man kanske sprungit på i ett stall eller övergiven på landsvägen, ja då bör man ju själv vara noga med att se till att den får sina sprutor och kontroller.

var noga med att ge din kattunge sina vaccinationer och kontroller

En annan villfarelse är att de flesta sjukdomar på katt är bundna till olika raser och att huskatter är friskare. Återigen helt fel. De flesta sjukdomar är antingen genetiska eller virus.
Virus drabbar alla katter - i högre grad frigående katter i de flesta fall (undantaget coronavirus) och de genetiska anlagen finns tyvärr med sen urminnestider..
Mina syskon har fått se sina kära huskatter drabbas av HCM, FelV, njurproblem och tumörer… Några katter i tragiskt unga år, andra har hunnit bli åtminstone 8-10 år. Men det är fortfarande alldeles för tidigt. Man har ju ingen aning om vad huskattmamman resp. pappan har för anlag med sig i bagaget.

Skillnaden är inom seriös raskattavel jobbar man med att minska dessa genetiska sjukdomar, och hålla sina katterier fria från farliga virus som kattleukemi tex.
Mycket kan man testa för, och gör man det så är man en god bit på väg då man vet att man inte jobbar med sjuka avelsdjur. En hel del saker ligger dolt, men ploppar upp som en otäck gubben ur lådan efter en del generationer. Så småningom lär man sig vilka blodslinjer som är mer drabbade och aktar sig lite extra när man har med dem att göra – eller undviker helt.

Naturligtvis är raskattavel ett stort intresse bland oss som håller på, vi brinner för våra resp raser och kämpar hårt med att få dem att utvecklas åt rätt håll, sundare starkare och mer väl anpassade för dagens familjer och livet som innekatt.
Men jag tror verkligen ärligt att det precis som på hund är det rätta sättet att föra katten med in i framtiden och höja dess status. Och med det kommer också att följa en mycket större respekt för alla katter som individer. Jag hoppas att om en sådär 20 år är löspringande katter mer undantag än regel. Vår värld har blivit allt för farlig för att lämna de små fyrbenta gosnosarna på egna äventyr! Visst kommer det alltid finnas stallkatter, men kanske är 90% kastrerade…i den bästa av världar…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar